Blik op ondernemen: zorginnovatie

IMG_0040-PS

Op welke manier zijn organisaties binnen ons netwerk bezig met ondernemen in de zorg? We vroegen het Ruben de Neef, alumnus uit T4C team 3 en Product manager ThuisMeten bij FocusCura.

FocusCura, het gedachtenkind van Daan Dohmen, is in 13 jaar uitgegroeid van zolderkamer naar marktleider op het gebied van eHealthzorginnovaties. Met haar 120 medewerkers bedient ze dagelijks zo’n 120.000 zorggebruikers in Nederland. Daarnaast heeft FocusCura ook aandeel in de zorgmarkten van België, Denemarken en Zweden.

“Implementatie van eHealth door zorgorganisaties is vaak met de hype mee”

FocusCura maakt zich hard voor “blended care”, zorg waarin ICT en techniek in dienst staan van het zorgproces en de interactie met mensen. Zorg die mensen in staat stelt hun eigen leven te leiden. Bij FocusCura is gebruik van eHealth dan ook het middel en nooit een doel an sich. Ruben vertelt dat zorgorganisaties soms, met de hype mee, aan de slag willen met het implementeren van eHealth. Hij adviseert in plaats hiervan te ondernemen in het verbeteren van hun zorgprocessen en alleen waar nodig technologie inzetten. Uiteindelijk moeten innovaties bijdragen aan het juiste evenwicht tussen bezieling en doelmatigheid in de zorg. Door vooraf na te denken over kwaliteitsindicatoren die je na de implementatie wilt meten, kun je kwaliteit, e ciëntie en tevredenheid gebruiken om te bepalen of je succesvol bent. Dat is niet eng of vies, maar biedt juist handvatten voor verbetering.

Om de uitdagingen van innoveren in de zorg uit te leggen haalt Ruben de law of disruption aan: weerstand in de adoptie van innovatie ligt er haast nooit aan dat de technologie achterloopt. Vaak zijn het het bedrijfsleven, de consument, onze samenleving of uiteindelijk de wet- en regelgeving die niet snel genoeg (kunnen) anticiperen op de nieuwe mogelijkheden.

Wat FocusCura uniek maakt, is dat zij met deze belemmerende factoren om weten te gaan. Regelmatig worden er nieuwe functies toegevoegd aan de bestaande producten en software. FocusCura’s waardevolste kracht is echter een groot team van servicemedewerkers en monteurs waarmee de producten, die door de klant vaak toch als complexe technologie ervaren, worden ondersteund.

Een extra uitdaging om te innoveren in de zorg is dat naast de overheid ook verzekeraars een regel creërende functie hebben. Gelukkig zijn er zorgorganisaties die als pioniers verder willen en kunnen kijken dan het heden. Zij investeren in het vormgeven van de zorgprocessen van de toekomst. Omdat ze weten dat we het niet gaan redden om de groei van (chronische) patiënten op de huidige manier te bedienen. Maar ook omdat ze vinden dat zorgprocessen beter aansluiten bij de patiënten van vandaag, met een beetje hulp van de technologie van morgen.

 

Naast zijn werk bij FocusCura is Ruben als spreker, trainer en dagvoorzitter een graag geziene gast bij verschillende organisaties. Kijk voor meer informatie op: rubendeneef.nl