Het beloningscentrum

Niek-Beukema

Hoe vaak geef jij iemand een echt, oprecht en gemeend compliment? Zonder toevoeging van wat er nog verbeterd kan? Hoe vaak spreek jij je bewondering uit voor iemand?

Een gemeend compliment schept verbinding, vertrouwen, geeft moed, motivatie om door te gaan. Kortom, alle dingen die het leven, je werk, je relatie en je sport de moeite waard maken. Complimenten activeren namelijk het beloningscentrum in ons brein en daarom kan één goed compliment meer doen dan een promotie, cadeaus of extra salaris. Door te complimenteren neemt bij zowel zender als ontvanger de productie van het hormoon dopamine toe. Dopamine is een fantastisch stofje: het zorgt namelijk voor een gevoel van blijdschap, genot en welzijn! En dat allemaal door een paar aardige woorden van waardering richting de ander!

“Even wachten met feedback geven is vaak een beter idee”

Het mooie is: het compliment geeft zo’n heerlijk gevoel dat we automatisch meer complimenten willen en dat betekent dat we zelf gaan nadenken over hoe we het beter, mooier, sneller kunnen en willen doen. Feedback dus. En als feedback tot doel heeft om mensen beter, efficiënter, hoger, verder etc te helpen dan is het dus des te krachtiger als mensen er zelf om komen vragen. Hoef jij na je compliment niet meer te zeggen; “maar dit en dit kan beter”… Even wachten met feedback geven is vaak een beter idee.

Voor velen is een compliment ontvangen moeilijk. Let maar op: jij geeft een compliment aan iemand en die ander bagatelliseert datgene waar jij je waardering voor uitspreekt! Slechte ontvangst van een compliment zit in zinnen als: “dat hoort er toch bij”, “daar betaal je me voor” of “was in de aanbieding…” Een mooie paradox: we willen dat we gezien worden, waardering krijgen, en dus het beloningscentrum in ons brein geactiveerd krijgen, maar als dat vervolgens gebeurt dan proberen we dat stofje teniet te doen.

“Bezoek elkaars beloningscentrum wat vaker, daar worden we allemaal beter van!”

Een compliment ontvangen is helemaal niet moeilijk. Het eenvoudigst is het om ‘dank je wel’ te zeggen. Leuker is om er bij te zeggen wat dat compliment met je doet: bijvoorbeeld: ‘dank je wel, dat vind ik fijn om te horen!’ Nog leuker wordt het als je de ander direct een compliment terug geeft: ‘dank je wel, dat vind ik fijn om te horen, zeker omdat het van jou komt!’

Zullen we dus afspreken dat we elkaars beloningscentrum wat vaker gaan bezoeken? Worden we allemaal beter van!

Door: Niek Beukema | PLUS team 1