I have a dream

dream2-1024x285-862x240

Door Jesse van Wijnen

‘Je ding doen’ en ‘je hart volgen’ zijn termen die we allemaal wel eens horen. In dit opiniestuk een nuchtere blik op iets wat zweverig klinkt, maar wat het eigenlijk niet is. Een nieuwe blik die je kan helpen om 2018 goed te beginnen.

Waar droomde jij vroeger van toen je klein was? Brandweerman of -vrouw, piloot, dierenverzorger of misschien wel profvoetballer? Als jong ventje had ook ík de droom om furore te maken op het voetbalveld. Urenlang oefenen op een trucje, de bal hooghouden en schieten, op elk moment dat het kon was ik buiten te vinden met een bal. De ultieme jongensdroom; scoren in de WK finale (natuurlijk tegen Duitsland) kwam regelmatig terug.

Al snel merkte ik dat die droom, door gebrek aan talent, niet haalbaar was; maar het heeft mij flink bezig gehouden. Een droom zorgt ervoor dat je alles uit jezelf wilt en kan halen en dat je energie krijgt van wat je doet. Dat laatste is daarin erg belangrijk; energie krijgen van wat je doet.

Veel mensen zijn hier naar op zoek en dat is niet voor niets. Persoonlijk denk ik dat het najagen van je dromen één van de belangrijkste zaken is om mooie dingen te kunnen bereiken. Je hart volgen, leren van ervaringen, jezelf blijven uitdagen; dat is positief voor je creatieve geest en dé manier om energie te krijgen van wat je doet.

Eén van de meest inspirerende en bekendste speeches ter wereld begon met de zin: ‘I have a dream’. Martin Luther King hield een speech als politiek leider van Amerika, waarin hij zijn droom voor gelijkheid in de wereld op een prachtige manier onder woorden bracht. De kracht van de speech was mooi samengevat in vier woorden; ‘I have a dream’.

Het was een omslagpunt in de geschiedenis, met deze woorden als richtpunt; het uitvoeren van die droom. Het gaf veel mensen de motivatie en kracht om de discussie aan te gaan en zelf te gaan dromen!

Dromen en drijfveren kunnen je dus veel energie geven en ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf kan halen. Als dit echter de kern van de boodschap zou zijn, is dat wel wat kort door de bocht. Het hebben van een droom is één, maar belangrijker nog; een droom die reëel is én gericht is op jou en je kwaliteiten, kan écht het verschil maken. Als jij je blijft focussen op een droom die níet haalbaar, reëel of  niet van jou is, gaat dat op een gegeven moment (alleen maar) voor teleurstellingen zorgen. Als ik nu nog steeds zou dromen van een leven als profvoetballer, zou dat mij alleen maar demotiveren. Als mijn grootste droom zou zijn om rijk te worden, zou ik niet van mijn leven kunnen genieten. Als ik zou dromen van een bepaalde status, blijf ik me vooral richten op wat anderen van mij vinden; word je daar nou echt gelukkig van?

De kern van de boodschap is daarom ook wat breder; als ik focus op wat mijn kwaliteiten zijn, waar ik echt een verschil mee kan maken en waar mijn drijfveren liggen, kan ik die dromen ook echt uit laten komen. Net aan het begin van het nieuwe jaar kijken we altijd weer vooruit. De bekende goede voornemens (meer sporten, gezonder eten of meer tijd maken voor familie en vrienden) zijn bij ons allen vast wel bekend en we hebben ongetwijfeld mooie doelen voor 2018. Ik zou jullie echter willen uitdagen om daar nog iets aan toe te voegen. Probeer de komende tijd voor jezelf antwoord te vinden op de volgende drie vragen:

  • Waar krijg ik veel energie van in mijn leven?
  • Waar ben ik goed in? / Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Ben ik in mijn leven bezig met waar ik energie van krijg en kan ik mijn kwaliteiten inzetten?

Kan je op vraag 3 niet volmondig ‘ja’ zeggen?

Dan krijg je een extra voornemen/opdracht voor 2018:

Ga met deze input aan de slag, focus je op de ‘energiegevers’ en vermijd de ‘energienemers’, zodat jij jouw droom kan formuleren. Hopelijk kan ook jíj straks met vol enthousiasme zeggen; ‘I have a dream!’.