Jaarevent 2014

avond

Iemand zegt “Nee” en iedereen roept “Ja!”. Iemand roept “Stop!” en iedereen begint te lopen. Er wordt in tweetallen tot vier geteld. Ze tellen niet met cij-fers, maar met bewegingen. Er worden onzichtbare kadootjes uitgedeeld en iedereen is blij met z’n gebakken lucht. Het lijkt een ingewikkelde aftrap van het Jaarevent. Ja, en… als je lef hebt, dan maak je soms een foutje. Ja, en… gelukkig maar: iedereen die een fout maakt, krijgt applaus!

De theaterworkshop waar het event mee begint brengt de gedachten los en rekt hier en daar een comfortzone op. Dat komt mooi van pas in de rondetafelsessies. Aan negen tafels worden negen actuele zorgthema’s behandeld. Van zelfsturende teams tot het faillissement van een ziekenhuis. Van concurreren als coalitie tot, hoe kan het ook anders, het werven en behouden van talenten.

Lef is het thema van de dag, en dat weerklinkt aan de tafels. Zorgorganisaties moeten het lef hebben om nieuwe dingen te proberen, vooruit te komen door te innoveren. Maar ook het lef hebben om te focussen op datgene waar ze goed in zijn. Heb je het lef om de markt te verdelen, dan worden je concurrenten je coalitiepartners. Heb het lef om los te laten, en werknemers kunnen zelf de regie pakken. En de belangrijkste les om talent voor je te winnen? Laat die ideale vacatureteksten los en staar je niet blind op een CV (kun je talent op je CV zetten?). Ga op zoek naar een klik, voer een gesprek en durf als organisatie kleur te bekennen over wat er echt speelt en wat er echt nodig is.

Als afsluiter van het inhoudelijke deel pronkt de aankondiging “LEF op het podium”. Pas als de twee Talent for Care trainees Cornelis Overhand en Ruben de Neef zelf het podium opkomen, wordt duidelijk hoeveel lef dat precies inhoudt. Ze hebben het lef om met trillende handjes een messenwerpact ten tonele te brengen. Het lef om een nieuwe techniek op het podium uit te proberen. En het publiek in staat te stellen op simpele manieren meer lef in hun leven toe te passen. Slaapt u nog steeds elke avond aan de zelfde kant van het bed? Hun boodschap: Lef is experimenteren. Lef is gewoon doen. Lef is koers bepalen.

88 deelnemers reisden op 13 maart 2014 af naar de Wenneker Cinema, in onze nieuwe thuishaven Schiedam. Het blijft bijzonder om deze diverse doorsnede van de zorgsector samen te brengen op basis van hun gemene deler: stuk voor stuk hebben zij het lef om voor de talenten van Talent for Care te kiezen!

Ruben de Neef
Team 3