De ultieme energiebron: van kwispelstaart naar kompasnaald

Schermafbeelding-2017-09-22-om-10.35.02

Aansluitend bij het thema van het 8e Talent for Care magazine – de kracht van positiviteit – spraken wij met spreker Remco Claassen over positiviteit en geeft hij ons advies over ‘hoe’ wij naar ons gevoel moeten luisteren.

Zou jij je toch willen voorstellen voor de lezers die jou niet kennen?
Misschien wel leuk om te vertellen dat ik van oorsprong technisch ben opgeleid. Ik merkte al gauw dat ik wat commercieel was ingesteld en wat minder een nerd was dan de rest van mijn klas. Dit was de tijd van de IT bubbel, dus er was veel ruimte voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Deze opleidingen brachten mij enorm in de war en wist ik niet zo goed wat ik wilde. Vervolgens ben ik als hobby gaan praten met mensen over de theorie van Steven Covey. Dit beviel zo goed dat ik trainingen ben gaan geven, boeken ben gaan schrijven en nu mensen help het beste uit zichzelf te halen. Een flinke carrière switch dus, waarbij ik het geluk heb gehad om mijn passie te combineren met iets waar ik goed in ben.

Wat versta jij onder positiviteit in de breedste zin van het woord?
In de allerbreedste zin heb ik het over congruentie als ultieme basis voor je leven en geluk. Congruentie zoals ik het beschreven heb is een combinatie waar passie en talent de mooiste versmelting krijgt. Iedereen heeft iets waarvan hij of zij gaat kwispelen. Als je van hieruit met je kompasnaald de juiste richting kunt vinden dan vind je ook het werk wat hierbij aansluit. Dus positiviteit vind ik niks anders dan goed geladen, positieve energie hebben en kwispelend uit bed stappen. Dus wat je wil is zodanig in je kracht zitten dat je energie krijgt uit je werk.

Op jouw website staat geschreven dat Remco Claassen gelijk staat aan positieve energie. Zie jij jezelf als een positief persoon?
Jawel, maar ik heb dit ook moeten vinden. Mij is qua competenties geadviseerd om in de sales te gaan, waar ik in eerste instantie ook terecht kwam. Echter bleek toch dat ik hier leeg liep qua energie. Toen realiseerde ik me: ik ben goed in sales maar ik ben geen verkoper. Dus er ontbrak een connectie tussen passie en skills. Nu zie ik dat de meeste mensen leeg lopen tijdens de week en dat repareren in het weekend. Ik heb het gek genoeg andersom. De week is zuiverend en in het weekend word ik geleefd, wat eigenlijk meer energie kost.

“Iedereen heeft iets waarvan hij of zij gaat kwispelen”

Wat zijn de gevaren omtrent positieve energie?
Als je niet voldoende positieve energie uit je werk haalt, dan gaat je batterij een keer kapot. Dit ben ik gaan beschrijven als de reden voor een burn-out, als je lang genoeg niet lekker in je vel zit gaat je vel niet lekker meer zitten. Dus ik zie positieve energie als meer dan mooi, Ik geloof dat je hele levensgeluk pas kan ontstaan als je congruent leeft. Je competenties leren matchen met je kwispelstaart. Als ik kijk naar mijzelf ben ik zo in mijn energie, dat ik eigenlijk ben vergroeid met mijn beroep. Zo kan ik thuis ook in de trainer modus springen. Dat heeft een keerzijde, je moet wel je sociale bewustzijn blijven afstemmen met de realiteit anders raak je op afstand van de rest.

Heb je ook weleens niet jouw dag? Hoe ga je hier dan mee om?
Ik heb wel momenten die meer energie kosten dan opleveren, daarom heb ik inmiddels een persoonlijke assistent, die pakt 80% op van de dingen die mij energie kosten. Facturering, agenda bijhouden etc. Op die manier zorg ik ervoor dat er in mijn leven zoveel mogelijk congruent is. Dus probeer dingen die energie kosten uit te besteden. Ik geloof niet dat je 100% congruentie in je leven kunt bereiken, maar probeer in ieder geval 80/20 te realiseren. Want ik ben ervan overtuigd dat als je aan de verkeerde kant van de balans zit je batterij een keer kapot gaat.

“Als je niet voldoende positieve energie uit je werk haalt, dan gaat je batterij een keer kapot”

Wat geeft jou de meeste inspiratie/energie, de rol van spreker, schrijver of trainer?
Ik ben in alle rollen hetzelfde eigenlijk. Dit was ook het grootste compliment dat ik ooit heb gehad. Een vriend zei: “je bent op de bühne net zo gek als thuis”.Dat vond ik zo fijn,want als ik op werk hetzelfde kan zijn als thuis, dan zit ik overal goed in mijn energie en kan ik altijd anderen helpen om ook congruentie te vinden. Maar het is ook spannend. Mensen zien mij bijvoorbeeld als trainer goed functioneren en willen dit dan ook worden, maar die zien dan niet hoe moeilijk het eigenlijk is. Stap niet in andermans “gelukstrein” als je zelf met een kapotte batterij zit. Dus dat is ook het gevaar van positieve energie. Je wilt de kwispelstaart vertalen naar een kompasnaald. En dat kan niet als je weet wat je wilt maar niet wie je bent en visa versa. Jezelf ontdekken is een delicaat proces.

Wat is in jouw optiek de relatie tussen positiviteit en leiderschap?
Dit is één en hetzelfde, dit is mijn pleidooi naar leidinggevenden. Zij zijn er om mensen in hun kracht te zetten, een organisatie begeleiden naar dat het klopt. Dit kan pas als alle elementen groeien. Dus als je een bedrijf opzet is je primaire taak om mensen in hun kracht te zetten en zorgen dat ze functioneren, dat ze blij worden en dit overdragen op de klant. Een Efteling beleving.

“De primaire taak van leidinggevenden is mensen in hun kracht zetten, zorgen dat ze functioneren en blij worden”

Wat is de mooiste reactie van een deelnemer na het volgen van één van jouw trainingen?
Dat mensen het verder trekken dan hun carrière, ze nemen het bijvoorbeeld mee als vader of moeder. Zoiets als een kinderwens is ook belangrijk voor congruentie. Ik probeer snel mensen alle facetten van het leven te leren. En dan denken ze: “wow, dit gaat over mij.”Ik probeer mensen te laten ontdekken dat je op alle fronten moet kloppen en als je aan reacties merkt dat dit lukt dan ga ik wel gloeien.

Het thema van dit magazine is gekozen omdat de Nederlandse Gezondheidszorg de afgelopen tijd geregeld negatief in het nieuws was (zwarte lijst verpleeghuizen etc.) en wij het belangrijk vinden om ook de positieve zaken te benadrukken. Heb jij ervaring met de Nederlandse gezondheidszorg? Zijn dit veelal positieve ervaringen?
Minder positief vind ik de macht van de verzekeraar en invloed uit Den Haag. Want langzaam moeten we ieder jaar meer met minder. Diverse regels, nauwelijks geld voor verbeteringen. Dit geeft een bepaalde kramp die invloed heeft op mensen, waardoor fouten gemaakt gaan worden die vervolgens in het nieuws komen. Maar dit kan niet het doel zijn, het is een beroep dat keihard werken is en niet veel waardering geeft. Dus het wordt je wel erg moeilijk gemaakt. En het gevaar is dat een patiënt niet meer vanaf de voordeur het gevoel heeft: “dit komt goed”. Je kan niet iemand met een burn-out aan je bed hebben, dat voelt de patiënt. Dus de beperkingen in de zorg kunnen positieve energie wegnemen bij de zorgverleners. Ik vind dat we dit onderschatten want de mens is de levensader voor succesvolle bedrijven. Het ziekenhuis zal nooit een fijne plek zijn,maar energieke hospitality is wel belangrijk. Het zou een soort Efteling moeten zijn voor mensen.

 

Door: Lotte Helder | Team 8  &  Quinten de Coo | Team 9