Zorg, zorg, zorg, zzzzorg……

Schermafbeelding-2017-08-21-om-11.27.33

In ieder magazine vragen we één van onze talenten een opiniestuk te schrijven over het thema. Ditmaal is dit gedaan door Geeske Duyzings van team 9.

Om wat minder positief dan de rest van dit magazine te beginnen, wil ik het graag hebben over klagen. En dan voornamelijk Nederlanders die klagen. Want hoe je het ook wendt of keert: wij zijn hier goed in. Er is zelfs een nationale dag aan besteed; het duurt nog even, maar op 27 oktober mogen wij Nederlanders officieel, ongegeneerd én meer dan ooit, lekker lopen klagen! Van de NS tot je werk, van sloom internet tot fileleed en van het Nederlands elftal tot het weer. Want oh oh oh wat was het toch verschrikkelijk dat het met Koningsdag kouder was dan met Kerst.

Maar dan rijst nu de vraag; waarom klagen wij zo veel? Volgens Patrick van Hees – ook wel bekend als ‘De Geluksprofessor’- heeft dit drie oorzaken. Ten eerste de negativity bias: wij zijn getraind om negatieve dingen eerder te zien dan positieve dingen. Dit stamt nog uit de Neanderthalertijd. Om te overleven moest men de negatieve dingen eerder zien dan de positieve; men moest snel zien of een dier een roofdier was en of eten giftig was. Daarnaast mógen wij klagen. Wij hebben vrijheid van meningsuiting, mogen kritisch zijn op bijvoorbeeld politiek en maken hier graag gebruik van. Omgekeerd speelt deze politiek en daarnaast ook de media een rol in ons negatieve denken. De dingen die we horen en lezen zijn vaak negatief. Politici leggen de nadruk vaker op dingen die fout zijn of fout gaan in Nederland. Daarbij geeft Van Hees ook aan dat klachten meer opvallen, er is een overdreven focus op negativiteit.

“Wij staan wereldwijd op 6 in de World Happiness Report”

Je zou verwachten dat mensen die veel klagen ook ongelukkig zijn, want waarom klaag je anders zo veel? Nu blijkt uit onderzoek van het CBS (2017) dat bijna 90% van de Nederlanders (>18 jaar) gelukkig is. Drie procent voelt zich ‘zeer ongelukkig’, negen procent is ‘noch gelukkig noch ongelukkig’ en met ruim 88% van de volwassen Nederlanders gaat het dus meer dan goed. Daarnaast staan wij wereldwijd op nummer 6 in de ‘World Happiness Report 2017’, een onafhankelijk onderzoek waarbij er naar ‘het geluk’ is gekeken van 155 landen. Als je kijkt welke factoren mensen gelukkig maken en het geluksgevoel beïnvloeden staat er één bovenaan, en hier komt het bruggetje; dat is onze gezondheid. Van de mensen (CBS 2017) die hun gezondheid als (zeer) slecht beoordelen, noemt 58% zich gelukkig en 16% zich ongelukkig. Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat vaker samen met geluk; 94% is gelukkig en 1% ongelukkig. Als geluk zo sterk aan gezondheid gerelateerd is, vinden we het daarom zo fijn om over de zorg te klagen?

Het hoge Eigen Risico dat ieder jaar stijgt, de huisarts die binnen 10 minuten zijn patiënt van top tot teen moet hebben beoordeeld, het onappetijtelijke ziekenhuis-eten, ouderen die 5 uur lang met urine-inco’s rondlopen door te lage bezettingen, de bureaucratie in de zorg, de overvolle poli’s en artsen die meer naar een beeldscherm kijken dan naar de patiënt.

Ik denk, als het gaat om de gezondheidszorg, dat wij in Nederland weinig te klagen hebben. Wij worden geprezen om onze kwaliteit en klantvriendelijkheid binnen de zorg in de Euro Health Consumer Index (EHCI 2017), gepubliceerd door een gerenommeerde Zweeds onderzoeksinstantie, Health Consumer Powerhouse (HCP). Met onder andere de juiste informatievoorziening, hoge kwaliteit van ziekenhuiszorg, juist medicijngebruik en grote toegankelijkheid is ons zorgstelsel het beste in Europa, zo concludeert de HCP. Er mag geconcludeerd worden dat de Nederlandse gezondheidszorg kostbaar is, maar wel effectief en behoorlijk effciënt. Nederland heeft een gezondheidszorg waar je gemakkelijk terecht kan, die veel mogelijkheden biedt, er korte wachtlijsten zijn en vrijwel iedereen krijgt de behandeling die hij of zij nodig heeft. Dáár word ik pas gelukkig van….

Door: Geeske Duyzings | Team 9